Novo rukovodstvo, stari problemi

Za jedne pravni kontinuitet, za druge - pravno nasilje. Tako beogradski advokati u zavisnosti od tabora kome pripadaju, tumače primopredaju dužnosti koja je danas održana u prostorijama Advokatske komore Beograda.
Dok je novoizabrani predsednik komore Vladimir Gajić od predstavnika prethodnog rukovodstva primao pečat komore, iz hodnika su dobacivali advokati koji za predsednika smatraju Jugoslava Tinotora. "Lepo ste počeli", "Savamala u Dečanskoj", "Ko je razvalio vrata?", "To je ta brža, bolja, naprednija advokatura", dobacivali su okupljeni advokati, zaglušujući Gajićev govor. Sprat niže, ispred kancelarije AKB-a, Jugoslav Tintor je davao izjave za medije.
- Ovo je čista šarada. Staro rukovodstvo predaje dužnost starom rukovodstvu. Sve su to isti ljudi. Iza svega ovoga stoji dogovor između Vladimira Gajića i Vojislava Nedića, kazao je Tintor, aludirajući na navodnu povezanost novog rukovodstva i Srpske napredne stranke.

On se osvrnuo i na nasilan incident koji su pojedinci okarakterisali kao "advokatska Savamala".
- Sinoć je grupa od petnaestak huligana nasilno izbacila advokate iz prostorija komore na ulicu. Policija je došla, ali je zatekla zaključana vrata. Mora da se utvrdi nalogodavac tog nasilja - naglasio je.
Iako je rekao da on ne priznaje Gajića kao predsednika komore, od Tintora su mogle da se čuju i poruke pomirljivog prizvuka.
- Ni jedno ni drugo rukovodstvo nema pun legitimitet. Pozivam Gajića da u septembru održimo izbore na kojima ćemo svi učestvovati, predložio je Tintor.
Izbori su, prema Gajićevim rečima, održani ovog meseca i sa Tintorom može samo da razgovara o tome da prestane da "pravi haos u komori".
- Tintor je na sve moguće načine, uključujući i nasilje, pokušavao da spreči održavanje izbora u AKB-u. Ipak ti izbori su održani, pojavilo se oko 700 advokata i ja sam imao najviše glasova, jasan je bio Gajić. On je kao smešne odbacio optužbe o "advokatskoj Savamali", dodajući da ne može da dozvoli da neko kampuje u prostorijama komore.
Za razliku od njega, optužbe je bio voljan da komentariše Marko Nicović, član bivšeg, "Šoškićevog" Upravnog odbora. On je naveo da je bio prisutan kada se odigrala "advokatska Savamala" i da tu nikakvog nasilja nije bilo.
- U prostorijama komore se nalazilo licencirano obezbeđenje koje čuva imovinu komore. Prisutna je bila i policija koja bi, da je nasilja bilo, reagovala i barem napisala izveštaj. Ali toga nije bilo i policija je samo otišla, kazao je Nicović.

slika1.jpgslika2.jpgslika2a.jpgslika3.jpgslika3a.jpgslika4.jpg