Novo rukovodstvo, stari problemi

Za jedne pravni kontinuitet, za druge - pravno nasilje. Tako beogradski advokati u zavisnosti od tabora kome pripadaju, tumače primopredaju dužnosti koja je danas održana u prostorijama Advokatske komore Beograda.
Dok je novoizabrani predsednik komore Vladimir Gajić od predstavnika prethodnog rukovodstva primao pečat komore, iz hodnika su dobacivali advokati koji za predsednika smatraju Jugoslava Tinotora. "Lepo ste počeli", "Savamala u Dečanskoj", "Ko je razvalio vrata?", "To je ta brža, bolja, naprednija advokatura", dobacivali su okupljeni advokati, zaglušujući Gajićev govor. Sprat niže, ispred kancelarije AKB-a, Jugoslav Tintor je davao izjave za medije.
- Ovo je čista šarada. Staro rukovodstvo predaje dužnost starom rukovodstvu. Sve su to isti ljudi. Iza svega ovoga stoji dogovor između Vladimira Gajića i Vojislava Nedića, kazao je Tintor, aludirajući na navodnu povezanost novog rukovodstva i Srpske napredne stranke.

On se osvrnuo i na nasilan incident koji su pojedinci okarakterisali kao "advokatska Savamala".
- Sinoć je grupa od petnaestak huligana nasilno izbacila advokate iz prostorija komore na ulicu. Policija je došla, ali je zatekla zaključana vrata. Mora da se utvrdi nalogodavac tog nasilja - naglasio je.
Iako je rekao da on ne priznaje Gajića kao predsednika komore, od Tintora su mogle da se čuju i poruke pomirljivog prizvuka.
- Ni jedno ni drugo rukovodstvo nema pun legitimitet. Pozivam Gajića da u septembru održimo izbore na kojima ćemo svi učestvovati, predložio je Tintor.
Izbori su, prema Gajićevim rečima, održani ovog meseca i sa Tintorom može samo da razgovara o tome da prestane da "pravi haos u komori".
- Tintor je na sve moguće načine, uključujući i nasilje, pokušavao da spreči održavanje izbora u AKB-u. Ipak ti izbori su održani, pojavilo se oko 700 advokata i ja sam imao najviše glasova, jasan je bio Gajić. On je kao smešne odbacio optužbe o "advokatskoj Savamali", dodajući da ne može da dozvoli da neko kampuje u prostorijama komore.
Za razliku od njega, optužbe je bio voljan da komentariše Marko Nicović, član bivšeg, "Šoškićevog" Upravnog odbora. On je naveo da je bio prisutan kada se odigrala "advokatska Savamala" i da tu nikakvog nasilja nije bilo.
- U prostorijama komore se nalazilo licencirano obezbeđenje koje čuva imovinu komore. Prisutna je bila i policija koja bi, da je nasilja bilo, reagovala i barem napisala izveštaj. Ali toga nije bilo i policija je samo otišla, kazao je Nicović.

Nepoznate osobe upale u prostorije Advokatske komore Beograd

Advokatska komora Beograda saopštila je da je u toku noći petnaestak nepoznatih osoba provalilo u njihove prostorije i da su iz njih nasilno izbacili advokata koji je dežurao u tom prostoru, kao i mladića i devojku koji su bili zvanično angažovani kao noćni čuvari. U saopštenju koje je potpisao advokat Jugoslav Tintor, navodi se da je do incidenta došlo u tri sata posle ponoći.

"Kako je za danas zakazana promopredaja dužnosti između Slobodana Šoškića i Vladimira Gajića, odnosno između članova starog - novog rukovodstva, koji faktički predaju dužnost sami sebi, jasno je da su oni i nalogodavci ovog kriminalnog čina", dodaje se u saopštenju.

To krilo advokatske organizacije je izrazilo žaljenje što se druga strana u sporu oko starešinstva nad komorom odlučila za "uvođenje reda" putem gole sile pod okriljem mraka i navela da ceo slučaj neodoljivo podseća na slučaj rušenja u beogradskom naselju Savamala.

"Ceo slučaj prijavljen je policiji, koja će preduzeti dalje korake na identifikaciji učinilaca i sankcionisanju odgovornih", navodi se u saopštenju koje je potpisao advokat Tintor.

Tintor: Bivše rukovodstvo da izvrši primopredaju dužnosti

Novoizabrani predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor istakao je danas da bivše rukovodstvo komore nema više ni legalitet ni legitimitet da bi predstavljalo beogradske advokate."Jedino rešenje nastale situacije je da se bez odlaganja izvrši primopredaja dužnosti, što je preduslov za normalizaciju stanja i otpočinjanje rešavanja nagomilanih problema advokature", naveo je on u pisanoj izjavi za medije.

Demantovao jeinformacije da su advokati nasilno provalili u prostorije komore. "Advokati nisu silom ušli u prostorije komore. U trenutku ulaska i oštećenja vrata, pored advokata i sa jedne i sa druge strane nalazili su se radnici privatnog obezbeđenje koje je angažovano od strane bivšeg rukovodstva AKB. Bravu na vratima su otključali radnici obezbeđenja na zahtev policije, što potvrđuje i činjenica da brava na vratima nije oštećena",navod Tintor.

Burna svađa u Advokatskoj komori, dolazila i policija

Primopredaje dužnosti u Advokatskoj komori Beograda (AKB) danas nije bilo, a u atmosferi nabijenoj emocijama, uz razmenu krupnih optužbi, dve grupe advokata - jedna okupljena oko Jugoslava Tintora i druga oko Slobodana Šoškića, jedna drugoj osporavaju pravo da rukovodi Komorom. Tako su trenutno na trećem spratu, sa jakim obezbeđenjem pred vratima, advokati koji su više godina na čelu Komore, a na spratu niže, u sali sa zastanke, od danas je, kako je Tintor rekao brojnim novinarima, novo rukovstvo AKB.

U jednom trenutku je došla patrola policije, ali prostorije na trećem spratu ostale su nedostupne za advokate sa nižeg sprata.

Primopredaje dužnosti neće biti, predsednik AKB Šoškić je bolestan i neće doći, grupa koja želi da preuzme rukovođenje je nelegitimna i to su pučisti, rekao je novinarima advokat Nebojša Avlijaš, navodeći da obavlja funkciju sekretara AKB.

Njihovi mandati su odavno istekli, bivše rukovodstvo opstruira primopredaju, rekao je Tintor, navodeći da je pre nekoliko dana održana legitimna skupština advokata i da je na njoj izabran za predsednika AKB.

slika1.jpgslika2.jpgslika2a.jpgslika3.jpgslika3a.jpgslika4.jpg